Digijulkaisu on enemmän kuin paperijulkaisun kopio

keskiviikko 7. joulukuuta 2022

Digijulkaisu on enemmän kuin paperijulkaisun kopio.

Digijulkaisu tai näköislehti mielletään yleensä paperijulkaisun jäljennökseksi, jossa vain selataan aukeamia näytön ruudulla ja zoomataan tarpeen mukaan. Digijulkaisu antaa kuitenkin mahdollisuuksia paljon enempään ja vaihtoehtoja kannattaa pitää mielessä, kun suunnittelee omaa verkkojulkaisua.

Paperijulkaisun jäljennöksellä on paikkansa

Paperisen lehden tarkka jäljennös toimii erittäin hyvin, kun paperijulkaisun rinnalle halutaan tuottaa rinnalle sähköisillä laitteilla toimiva digiversio. Lukijat tunnistavat helposti julkaisun samaksi kuin postiluukusta ilmestyvä tai liikkeessä oleva paperiversio ja niitä luetaan samalla tavalla. Näin yritys vahvistaa brändinsä monikanavaisesti ja pitää asiakaskokemuksen yhtenäisenä.

Verkkojulkaisun tuotantotavassa on vapaat kädet

Silloin kun julkaisu tuotetaan pelkästään verkossa selailtavana digijulkaisuna. sen tuotanto- ja esittelytavassa on vapaat kädet. Ei ole itseisarvo, että julkaisun pitää toimia kuten perinteinen paperijulkaisu. Julkaisu voi yhtä hyvin toimia tavallisena verkkosivuna, uudenlaisena responsiivisena digijulkaisuna, mobiilisovelluksena tai jopa kevyenä pdf-tiedostona. Tietokoneella ja mobiililaitteilla on totuttu selaamaan sisältöä eri tavalla. Aukeamittain taitettu näköislehti ei aina palvele käyttäjiä tai sisältöä parhaalla tavalla.

Sivu kerrallaan näyttävä digijulkaisu yhdistää julkaisumuotojen parhaat puolet

Erittäin hyvä vaihtoehto, joka ei välttämättä tule mieleen, on digijulkaisu, joka on lukittu näyttämään yhtä sivua kerralla. Lukijoille tämä muistuttaa pdf-tiedostoa ja verkkosivua siten että julkaisua luetaan sivu kerrallaan ja sisältö ei ole jaettu vasempaan ja oikeaan puoliskoon, kuten aukeamittain taitettu julkaisu. Tällainen julkaisumuoto sopii erityisen hyvin asiakirjoille, oppaille, luetteloille ja esitteille. Tässä säilyy digijulkaisun parhaat puolet, jotka ovat helppo ja kustannustehokas tuotanto, yhteensopivuus erilaisten laitteiden kanssa, nopea selailu verkossa, eikä lukijoiden tarvitse ladata tai asentaa mitään. Julkaisun taittajalla on vapaammat kädet, kun ei tarvitse miettiä aukeamien yli meneviä sisältöjä, takakantta tai että sivujen määrä pysyy tasalukuisena ja tietyssä järjestyksessä.

Aiheeseen liittyvää: 4 syytä miksi sivu kerrallaan näyttävä digijulkaisu on parempi kuin pdf


Sivu kerrallaan näyttävä digijulkaisu avaa uusia mahdollisuuksia.

Sivu kerrallaan näyttävä digijulkaisu avaa uusia mahdollisuuksia.

Älä unohda sisällysluetteloa

Pitkässä digijulkaisussa sisällysluettelo on erittäin tärkeässä asemassa. Harva lukija lukee koko julkaisun alusta loppuun vaan haluaa nopeasti nähdä yhteenvedon sisällöstä ja hypätä suoraan siihen kohtaan, joka kiinnostaa eniten. Kaikkein paras sisällysluettelo digijulkaisuun on joka sivun reunaan taitettu sisällysluettelo, joka linkitetään viemään oikealle sivulle julkaisussa. Se on aina helposti käytettävissä, istuu täydellisesti julkaisun ilmeeseen eikä peitä mitään muuta sisältöä. Tällainen sisällysluettelo on kuitenkin työläs toteuttaa ja vaatii että taittoa on alun perin suunniteltu toimivan näin. Tuotanto- ja kustannussyistä joudutaan siis usein miettimään vaihtoehtoja, kun tehdään digiversioita aiemmin tuotetuista julkaisuista.

 

Julkaisun ilmeeseen taitettu sisällysluettelo on tyylikäs ja saumaton osa julkaisua.
Julkaisun ilmeeseen taitettu sisällysluettelo on tyylikäs ja saumaton osa julkaisua.

Sisällysluettelon eri vaihtoehdot digijulkaisussa

Helpoin vaihtoehto sisällysluettelolle on erilliseen ikkunaan avautuva sisällysluettelo. Tämä avautuu osittain julkaisun päälle tai reunalle. Lukija avaa ikkunan, valitsee halutun kappaleen, sulkee ikkunan ja jatkaa lukemista. Kolmas vaihtoehto sisällysluettelolle on julkaisun reunassa olevat välilehdet. Tämän hyvät puolet on, että se ei peitä julkaisua ja on aina näkyvissä ilman että tarvitsee avata erillistä ikkunaa. Lisäksi välilehtien väritystä voi säätää sopimaan julkaisun värimaailmaan. Välilehtiä voi kuitenkin olla rajallinen määrä (enintään noin 10) ja näihin ei mahdu yhtä pitkät tekstit kuin periteiseen sisällysluetteloon. Työmäärältään välilehdet ovat työläämpi kuin erillisessä ikkunassa oleva, mutta helpompi kuin joka sivulle taitettu sisällysluettelo.

 

Värikoodatut välilehdet antavat nopean kokonaiskuvan sisällöstä ja kuvaston kiinnostavin osio on aina vain yhden klikin päässä.
Värikoodatut välilehdet antavat nopean kokonaiskuvan sisällöstä ja kuvaston kiinnostavin osio on aina vain yhden klikin päässä.

Visuaalisen navigoinnin arvo vaihtelee julkaisutyypin mukaan

Kun kyseessä on kuvallinen tuoteluettelo tai esite, voi visuaalinen navigointi palvella käyttäjiä paremmin kuin tekstimuotoinen sisällysluettelo. Kun lukija näkee esikatseluversion sivuista, hän voi näppärästi hypätä sille tuotesivulle, joka näyttää kaikkein houkuttelevimmalta. Digijulkaisussa tuotetaan yleensä automaattisesti esikatseluversiot kaikista sivuista. Silloin kun ne ovat tärkeä osa julkaisun seilailua niitä ei kuitenkaan kannata piilottaa käyttöliittymän painikkeen taakse. Silloin ne kannattaa tuoda helpommin saataville, kuten julkaisun viereen tai alapuolelle.

 

Visuaalinen navigointi auttaa löytämään mielenkiintoisimman tuotteen.
Visuaalinen navigointi auttaa löytämään mielenkiintoisimman tuotteen.

 

MagNet e-Publishing palvelulla sinä päätät

MagNet e-Publishing palvelu on määriteltävissä sopimaan julkaisujen tarkoitukseen. Itsepalvelulla hallitset ja muokkaat julkaisuja joustavasti ja kustannustehokkaasti, ennalta sovituilla asetuksilla. Tämän lisäksi tarjoamme julkaisujen räätälöinti- ja tuotantopalveluja. Olemme aina valmiita keskustelemaan siitä, minkälainen julkaisu palvelee lukijoita parhaiten ja minkälainen tuotantotapa palvelee teitä parhaiten. Yli 15 vuoden kokemuksella e-julkaisujen tuotannosta ja verkkojulkaisemisesta tiedämme mitä on tärkeää ja osaamme tarjota oikeat ratkaisut.

MagNet e-Publishing pilvipalvelulla viet PDF-tiedostosi palveluun ja konvertoit ne selattavaan html5-muotoon muutamissa minuuteissa. Kun haluat laajentaa lukijakuntaasi ja saada nimesi esille on nettijulkaisu erinomainen kanava tähän.

 

Kokeile MagNet e-Publishing palvelua

 Nettijulkaisun teko on yllättävän helppoa! Tiputa vain PDF-tiedosto ja sivulle ilmestyy hetken kuluttua linkki valmiiseen selailtavaan digijulkaisuun. Ilmainen MagNet koejulkaisusi toimii 7 päivää.

Tee ilmainen koejulkaisu