Miten tehdä PDF-tiedostosta saavutettavan

perjantai 13. marraskuuta 2020

Tässä artikkelissa kerromme miten voit lisätä PDF-tiedostojesi saavutettavuutta ja esteettömyyttä, erityisesti näkörajoitteisia käyttäjiä varten. Tällaiset käyttäjät käyttävät usein ruudunlukijoita jotka lukevat tekstin ääneen ja näppäimistöä navigointiin. Artikkeli sisältää myös ohjeita Adobe Acrobat Pro sovelluksen käyttäjille.

Saavutettavuussymboli.

 

Tee PDF-tiedostosta saavutettavan -muistilista
 

Kätevä seinälle tulostettava A4-muistilista auttaa pitämään saavutettavan PDF-tiedoston luontiohjeet lähellä, aina kun niitä tarvitsee.

Sisältää kaikki vaiheet sekä Acrobat Pro sovelluksen ohjeet.

 
 
Siirry lataamaan: saavutettava PDF -muistilista

 

Alla löydät 8 vihjettä, jotka merkittävästi parantavat PDF-aineistosi saavutettavuutta:
1. Varmista että kaikki teksti on valittavissa
2. Huomioi tekstin luettavuus fonttivalinnoilla ja kontrasteilla
3. Lisää vaihtoehtoiset tekstit kuville
4. Käytä tägejä jotka selittävät otsikkorakenteen
5. Määrittele lukujärjestys
6. Anna merkityksellinen otsikko
7. Merkitse sisällön kielen
8. Luo kirjanmerkit jotka seuraavat ja selittävät dokumenttirakenteen

Varmista että kaikki teksti on valittavissa

Tämä on kaikkein tärkein vaihe kun halutaan varmistaa että dokumentti on apuvälineiden luettavissa. Jos tekstisisältö on kuva- tai grafiikkamuodossa niin ruudunlukijat eivät voi käsitellä sitä. Vaikka kuva saattaa sisältää erittäin tärkeän tekstin niin ruudunlukija ohittaa tämän kokonaan. Esimerkiksi dokumentin visuaalisesti tyylitelty otsikko on asia mitä usein unohdetaan että olisi hyvä löytyä kannesta myös puhtaassa tekstimuodossa.

Paras tapa varmistaa että teksti on tekstimuodossa ja valittavissa, on suoraan lähteessä. Sinä (tai taittajasi) todennäköisesti luot sisältösi ohjelmassa kuten InDesign, QuarkXPress tai Microsoft Publisher. Kaikki nämä sisältävät asetukset tallentaa vapaasti valittavaa tekstiä.

Mikäli valittavan tekstin tallennus ei jostain syystä onnistu, voi vielä PDF-tiedostossa olla mahdollista muuttaa kuvamuotoinen teksti valittavaksi optisen merkintunnistuksen avulla. Mikäli käytössä on Adobe Acrobat Pro sovellus, valitse Tools > Enhance Scans > Recognize Text > In This File, käynnistääkseen tämän toiminnon.

Huomioi tekstin luettavuus fonttivalinnoilla ja kontrasteilla

Näkörajoitteiden skaala on suuri ja lievästi näkörajoitteiset lukevat yleensä mieluiten tekstit itse kun tämä on mahdollista. Tästä syystä on hyvä joka fonttivalinnan yhteydessä pohtia, jos valittu fontti, fonttikoko ja riviväli tekee tekstistä helposti luettavan. Lisäksi tekstin ja taustan välillä on oltava riittävä sävykontrasti. Jos teksti sulautuu taustaan, sen lukeminen voi olla hyvin epämiellyttävää tai jopa mahdotonta.

Acrobat Pro voi tarkistaa kontrastisuhteet ajamalla Accessibility Checker työkalu valikosta Tools > Accessibility > Full Check. Varmista että ”Document has appropriate color contrast” asetus on valittuna.

Lisää vaihtoehtoiset tekstit kuville

Lähes kaikki PDF-tiedostot sisältävät luonnollisesti kuvia. Yleensä nämä voi jakaa kahteen eri ryhmään: koristeelliset elementit ja valokuvat. Valokuvien tapauksessa, käyttäjä joka ei näe kunnolla tarvitsee tekstivastineen, eli tekstin joka kuvailee kuvan sisällön. Tämä vaihtoehtoinen teksti tulee olla lyhyt ja selkeä; välittäen kaiken oleellisen tiedon tavalla joka ei kuormita lukijaa liikaa. Jotta ruudunlukija osaa pitää tarvittavat tauot ääneen luettaessa, tekstivastine kuuluu aina päättyä pisteeseen.

Acrobat Pro käyttäjät löytävät tähän tarvittavat työkalut valikosta Tools > Accessibility > Set Alternate Text. Tässä voit syöttää tekstivastineet sekä merkitä puhtaasti koristeelliset kuvat.

Käytä tägejä jotka selittävät otsikkorakenteen

Käytät todennäköisesti otsikoita ja alaotsikoita sisältösi jäsentämiseen. Lukijat ilman näkörajoitteita tunnistavat nämä helposti, mutta näkörajoitteiset tarvitsevat selityksiä tägien muodossa. Varmista että PDF-tiedostosi sisältää oikeat navigointia helpottavat elementit kuten ylätunnisteet kappaleille ja taulukoille ja myös että ne ovat tägätty oikein. Kun PDF-tiedosto on loogisesti jäsennelty, ruudunlukijaa käyttävät lukijat voivat käsitellä kaiken sisällön ongelmitta. Myös lukijat jotka käyttävät näppäimistöä PDF-tiedoston selailuun voivat helposti navigoida dokumenttia näiden avulla. Tämä on erityisen tärkeää pitkille ja monimutkaisille dokumenteille, kuten oppikirjoille ja tutkimuksille.

Acrobat Prossa voit tarkistaa jos PDF-tiedostoon on lisätty tägit vai ei valikossa File > Properties > Description (katso Advanced otsikon alta). Jos tägit puuttuvat, voit lisätä nämä valitsemalla Tools > Accessibility > Autotag Document.

Muista tarkistaa tägirakenne kohdassa Tags.

Määrittele lukujärjestys

Käyttäjät ilman minkäänlaisia lukuhäiriöitä voivat lukea ja prosessoida tekstiä ilman ongelmia. He voivat lukea ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle (tai oikealta vasemmalle tietyissä kielissä). Sivuhuomautukset tunnistetaan helposti sellaisiksi. Jos teksti on jaettu sarakkeisiin, he huomaavat tämän helposti ja ymmärtävät mistä kohtaa pitää jatkaa lukemista. Näkörajoitteisilla käyttäjillä asia on toisin. He ovat dokumenttiin määritellyn lukujärjestyksen armolla ja ruudunlukija seuraa tätä kun lukee sisällön ääneen käyttäjälle. Oletusjärjestys ja looginen järjestys harvoin täsmäävät, joten lukujärjestyksen määrittely on tärkeä työvaihe.

PDF-tiedostossa hyödynnetään yllä mainittuja tägejä myös lukujärjestyksen määrittelyyn. Acrobat Pro käyttäjät löytävät työkalut lukujärjestyksen tarkistukseen ja määrittelyyn valikosta Tools > Accessibility > Reading Order.

Anna merkityksellinen otsikko

PDF-tiedostot generoidaan yleensä toisesta sovelluksesta (kuten InDesign, QuarkXpress tai Word). Kaikki sovellukset eivät anna tiedostolle hyvän otsikon tai välttämättä otsikon ollenkaan. Otsikko auttaa käyttäjiä tunnistamaan dokumentin ja ilman hyvää otsikkoa on vaikeaa tietää mitä dokumenttia on lukemassa ja jos se on oikea vai väärä. Tiedostonimi tai dokumentin ensimmäiset sanat toimivat harvoin hyvänä otsikkona.

Syöttääkseen otsikon Acrobat Prossa, siirry kohtaan File > Properties > Description.

Merkitse sisällön kielen

Yksinkertainen mutta tärkeä vaihe on asettaa PDF-tiedoston kielen. Apuvälineillä on vaikeaa lukea ja välittää tekstin sisällön oikein, jos ne eivät tiedä millä kielellä teksti on. Kun kieli on tiedossa, ruudunlukija voi ladata oikeat lausumissäännöt ja visuaaliset selaimet näyttävät merkit oikein.

Acrobat Prossa voi määrittää kielen kohdassa File > Properties > Advanced > Reading Options.

Luo kirjanmerkit jotka seuraavat ja selittävät dokumenttirakenteen

Kirjanmerkit auttavat jäsenöimään ja navigoimaan pitkää dokumenttia. Pitkän dokumentin lukeminen apuvälineiden avustuksella voi olla huomattavan raskasta ja aikaa vievää. Tällöin on suuri apu kun voi heti alussa tunnistaa kaikkein mielenkiintoisimman kappaleen ja aloittaa lukeminen tästä. Vaikka sisällysluettelo löytyisikin tietyllä sivulla tekstimuodossa, tästä voi olla hyvin hankalaa siirtyä suoraan halutulle sivulle. Lisäksi tällaisessa sisällysluettelossa voi myös olla ylimääräistä tekstiä ja merkkejä jotka hankaloittavat tämän lukemista. Tee siis lukijoille palvelus ja syötä selkeä kappalejako kirjanmerkkeinä.

Acrobat Pro käyttäjät voivat syöttää kirjanmerkit kohdassa Bookmarks > New bookmark.
 

PDF-tiedosto konvertoidaan selattavaan HTML5-muotoon.

Tarvitsetko selattavasta e-julkaisusta saavutettavan version? Ota yhteyttä niin kerromme lisää MagNet e-Publishing palvelustamme.

 

Tee PDF-tiedostosta saavutettavan -muistilista
 

Kätevä seinälle tulostettava A4-muistilista auttaa pitämään saavutettavan PDF-tiedoston luontiohjeet lähellä, aina kun niitä tarvitsee.

Sisältää kaikki vaiheet sekä Acrobat Pro sovelluksen ohjeet.

 
 
Lataa: saavutettava PDF -muistilista