4 orsaker varför en modern e-tidning är bättre än en pdf

den 14 december 2022

4 orsaker varför en modern e-tidning är bättre än en pdf.

En traditionell e-tidning är en uppslagsvis blädderbar publikation, var sidorna rör sig som i en papperstidning. En del upplever denna publiceringsform som främmande och föredrar att publicera sitt material som pdf-filer eller vanliga webbsidor. Många tänker inte på att en e-tidning kan se ut på många olika sätt. Den kan till exempel ställas in att visa en sida i taget och utan bläddringseffekten som simulerar en papperstidning. I den här artikeln presenteras fyra fördelar en sådan e-tidning har.

1. Läsaren behöver inte ladda ner eller installera något

En e-tidning fungerar i alla webbläsare och på alla apparater. Man kommer snabbt och läsa den via en länk utan att behöva ladda ner eller installera skilda program. Det här är en stor fördel, då man vill nå en stor publik. Om publikationen är som en pdf-fil laddas den alltid ner på läsarens apparat, även om den öppnas för att läsas i en webbläsare. Publikationens skapare vill sällan att läsarna blir kvar med bestående kopior som kan kopieras och delas också efter att den officiella delningen upphört.

2. Designern har fria händer

På dator och mobilapparater är användarna vana att bläddra innehåll på ett annat sätt. När en traditionell papperstidnings regler avskaffas blir det mera utrymme för designerns kreativitet. Designern har fria händer och behöver inte tänka på innehåll som går över uppslag, ett bakomslag eller att sidantalet hålls jämnt och i en viss ordning. En sådan publiceringsform passar speciellt bra för dokument, guider, kataloger och broschyrer.


En blädderbar pdf som visar en sida i taget skapar nya möjligheter.

En blädderbar pdf som visar en sida i taget skapar nya möjligheter.

3. Snabb och effektiv läsning online

En e-tidning är optimerad för att läsas online. Publikationen öppnas snabbt och läsaren behöver inte ladda en tung fil. Sidorna som skall läsas öppnas direkt, och inte så att man måste ladda sidorna 1-100 före man kan läsa sidan 101. Trots snabbheten hålls bilderna skarpa och högupplösta och man kan zooma in på små detajer. En e-tidning är lätt delbar som länk och till sociala medier. Utöver det kan man berika den med sökfunktion, länkar, innehållsförteckning, formulär och videor.

 

En innehållsförteckning som är designad som en del av publikationen är snygg och sömlös.En innehållsförteckning som är designad som en del av publikationen är snygg och sömlös.

4. En e-tidning är enkel och kostnadseffektiv att producera

En e-tidning skapas alltid från en pdf-fil. Företag använder sig oftast av program som InDesign, QuarkXPress, Canva, Scribus och Word när de skapar material. Från alla dessa får man sparat en pdf-fil som kan omvandlas till en e-tidning. Publikationens skapare kan alltså arbeta med bekanta verktyg och behöver inte lära sig nytt. Också äldre material kan senare omvandlas till e-tidningar. Omvandling av en pdf-fil tar bara några minuter och är mycket kostnadseffektivt.

 

Med MagNet e-Publishing tjänsten är det du som bestämmer

MagNet e-Publishing tjänsten är anpassningsbar enligt publikationernas syfte. Med vår självbetjäning skapar och uppdaterar du publikationer flexibelt och kostnadseffektivt med förutbestämda inställningar. Utöver det erbjuder vi hjälp med anpassning och produktion. Vi är alltid redo att diskutera en hurudan publikation lämpar läsarna och vilket produktionssätt som passar er bäst. Med över 15 års erfarenhet av online publicering vet vi vad som är viktigt och kan erbjuda de rätta lösningarna.


Med MagNet e-Publishing molntjänsten laddar du upp dina pdf-filer och konverterar dem till en blädderbar html5-form på några minuter. När du vill utvidga din läsarkrets och sprida dit varumärke är en online publikation en utmärkt kanal.

 

Prova MagNet e-Publishing tjänsten

Att göra en online-publikation är förvånansvärt enkelt! Prova gratis med din egna PDF. Din gratis testpublikation är i kraft i sju dagar.

Gör en gratis testpublikation

 

Author Viktor Fagerström

Application Specialist