En blädderbar pdf är mera än en kopia av en papperspublikation

den 8 december 2022

En blädderbar pdf är mera än en kopia av en papperspublikation.

En e-tidning eller blädderbar pdf ses ofta som en digital kopia av en pappersversion, var man bläddrar uppslag på en skärm och zoomar vid behov. En digital publikation ger ändå möjligheter till mycket mera och det lönar sig att vara medveten om alternativen, då man planerar sin egen online publikation.

Det finns en god orsak att återskapa papperspublikationer

En exakt kopia av en papperspublikation fungerar mycket bra då man vid sidan om vill ha en digital version som går att läsa på elektroniska apparater. Läsarna känner lätt igen att det är frågan om samma publikation som kommer i postlådan eller finns till hands i affärsutrymmet och de läses på samma sätt. På så vis stärker företaget sitt varumärke på flera kanaler och håller kundupplevelsen konsekvent.

I produktionen av en online publikation har man fria händer

När en publikation görs endast som en på webben läsbar digital publikation kan man fritt välja hur man vill göra den och föra fram innehållet. Det är inte en självklarhet att publikationen skall fungera som en traditionell papperspublikation. Den kan lika väl fungera som en vanlig webbsida, en modern responsiv digitalversion, en mobilapplikation eller t.o.m. som en lätt pdf. På dator och mobilapparater är användarna vana att bläddra innehåll på ett annat sätt. En blädderbar pdf med siddesign som uppslag är inte alltid det som bäst lämpar läsarna och innehållet.

En blädderbar pdf som visar en sida i taget förenar publiceringsalternativens bästa sidor

Et mycket bra alternativ, som många inte tänker på, är en blädderbar pdf som är låst att visa en sida i taget. För läsarna påminner det om en pdf-fil och webbsida var man läser en sida i taget och innehållet inte är fördelat i en vänster och höger sida vilket gäller för siddesign som uppslag. En sådan publiceringsform passar speciellt bra för dokument, guider, kataloger och broschyrer. Den blädderbara pdf:ens bästa sidor finns kvar, dvs. enkel och kostnadseffektiv produktion, kompatibilitet med olika apparater, snabb online läsning och läsarna behöver inte ladda ner eller installera något. Designern har mera fria händer då hen inte behöver tänka på innehåll som går över uppslag, ett bakomslag eller att sidantalet hålls jämnt och i en viss ordning.

Relaterat till ämnet: 4 orsaker varför en modern e-tidning är bättre än en pdf


En blädderbar pdf som visar en sida i taget skapar nya möjligheter.

En blädderbar pdf som visar en sida i taget skapar nya möjligheter.

Glöm inte innehållsförteckningen

I en lång online publikation har innehållsförteckningen en viktig roll. Få läsare läser hela publikationen från början till slut. Man vill snabbt få en överblick av innehållet och hoppa direkt till den del som intresserar mest. Den bästa innehållsförteckningen är en som designats in i kanten av varje sida och länkas att föra till rätt sida i publikationen. Den finns alltid till hands, passar perfekt in i publikationens design och täcker inte något annat innehåll. En sådan innehållsförteckning kräver ändå en del arbete och att designen från början planerats så. På grund av produktionstekniska och kostnadsmässiga orsaker får man alltså ofta att fundera på alternativ när man gör en online version av tidigare producerat material.

 

En innehållsförteckning som är designad som en del av publikationen är snygg och sömlös.En innehållsförteckning som är designad som en del av publikationen är snygg och sömlös.

Alternativa innehållsföreckningar i en blädderbar pdf

Det enklaste alternativet är en innehållsteckning som öppnas i ett eget fönster. Fönstret öppnas ovanpå en del av publikationen eller vid sidan om. Läsaren öppnar fönstret, väljer kapitel och stänger fönstret för att fortsätta läsa. Det tredje alternativet för innehållsförteckning är flikar i publikationens kant. Det som är bra med dem är att de inte täcker något innehåll och alltid är synliga utan att man behöver öppna ett skilt fönster. Dessutom kan man färgsätta flikarna så att de passar in i publikationens färgvärld. Tyvärr kan man bara ha ett begränsat antal flikar (omkring 10) och de har inte plats för lika mycket text som en traditionell innehållsförteckning. Arbetsmängden för flikarna är större än för innehållsförteckningen i skilt fönster, men mindre än innehållsförteckningen som görs som en del av siddesignen.

 

Färgkodade flikar ger en snabb överblick av innehållet och katalogens mest intressanta del är alltid till hands.
Färgkodade flikar ger en snabb överblick av innehållet och katalogens mest intressanta del är alltid till hands.

Värdet av visuell navigering beror på typen av publikation

När det är frågan om en produktkatalog eller broschyr med bilder, kan en visuell navigering betjäna läsarna bättre än en innehållsförteckning i textform. När läsaren ser en förhandsgranskning av sidorna kan hen smidigt flytta sig till den sida som tilltalar mest. Det är vanligt att en blädderbar pdf automatiskt skapar en förhandsvisning av varje sida. Men om de är en viktig del av navigeringen så är det bäst att inte gömma dem bakom en knapp i gränssnittet. Då lönar det sig att göra dem lättåtkomliga vid sidan om eller under själva publikationen.

 

En visuell navigering hjälper att hitta den mest intressanta produkten.En visuell navigering hjälper att hitta den mest intressanta produkten.

 

Med MagNet e-Publishing tjänsten är det du som bestämmer

MagNet e-Publishing tjänsten är anpassningsbar enligt publikationernas syfte. Med vår självbetjäning skapar och uppdaterar du publikationer flexibelt och kostnadseffektivt med förutbestämda inställningar. Utöver det erbjuder vi hjälp med anpassning och produktion. Vi är alltid redo att diskutera en hurudan publikation lämpar läsarna och vilket produktionssätt som passar er bäst. Med över 15 års erfarenhet av online publicering vet vi vad som är viktigt och kan erbjuda de rätta lösningarna.


Med MagNet e-Publishing molntjänsten laddar du upp dina pdf-filer och konverterar dem till en blädderbar html5-form på några minuter. När du vill utvidga din läsarkrets och sprida dit varumärke är en online publikation en utmärkt kanal.

 

Prova MagNet e-Publishing tjänsten

Att göra en online-publikation är förvånansvärt enkelt! Prova gratis med din egna PDF. Din gratis testpublikation är i kraft i sju dagar.

Gör en gratis testpublikation

 

Author Viktor Fagerström

Application Specialist